Odata cu venirea sezonului rece, pe langa raceala si gripa, care detin intaietate in topul afectiunilor de iarna, frigul determina si declansarea altor afectiuni, printre care si hipertensiunea arteriala.
Hipertensivii si sezonul rece
Specialistii semnaleaza ca, iarna, tensiunea arteriala are tendinta de crestere iar hipertensivii raspund mai greu la tratament cand temperaturile sunt scazute. Acest lucru explica de ce incidenta infarctului este mai mare in anotimpul rece.
In cadrul unui studiu, efectuat de Centrul Mecial VA din Washington DC, publicat de Asociatia Americana a Inimii, au fost studiate dosarele a 443.663 varstnici, pe parcursul unei perioade de 5 ani. Rezultatele au aratat o crestere a tensiunii arteriale pe timpul iernii in mod constant la 60% dintre ei.
Cauzele care duc la cresterea tensiunii arteriale in sezonul rece
Fenomenul de vasoconstrictie
Corpul uman are nevoie de o temperatura constanta, de 36-37 grade Celsius, pentru o functionare buna a tuturor organelor. La temperaturi scazute, diametrul vaselor se micsoreaza, fluxul de sange se reduce si tensiunea arteriala creste. Cand suntem expusi frigului, organismul depune efort pentru a face fata gerului si functioneaza precum un termostat, care prin termoreglare urmareste mentinerea echilibrului dintre caldura produsa in tesuturi si cea pierduta.
Pielea are un rol important in termoreglare, deoarece prin contractia muschilor erectori se previn pierderile de caldura.
Sfat: Hipertensivii trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura, sa poarte imbracaminte adecvata sezonului rece pentru a evita pierderile de caldura, sa monitorizeze cu atentie tensiunea arteriala prin efectuarea zilnica a mai multor masuratori.
Lipsa activitatii fizice in asociere cu alimentatia bogata in grasimi
Cu totii stim ca, in perioada anotimpului rece, devenim mai putin activi fizic, in timp ce alimentatia este mult mai bogata in grasimi si saruri, ceea ce duce la o crestere semnificativa a tensiunii arteriale.
Odata ce temperaturile scad, apetitul incepe sa creasca si avem tendinta sa mancam mai mult si mai consistent. Explicatia ar fi ca, atunci cand temperatura exterioara scade, temperatura corporala scade si ea, iar acest lucru determina stimularea poftei de mancare si dorinta de a cauta ceva care sa ne incalzeasca rapid, cum ar fi sa savuram o cafea.
Atat alimnetele bogate in saruri si grasimi, cat si cafeaua sunt factori ce influenteaza valorile tensiunii arteriale.
Sfat: Pentru evitarea cresterii tensiunii se impune monitorizarea discreta a alimentatiei, in special reducerea grasimilor si a aportului de sare. Sunt indicate toate fructele si legumele, in special bananele, iar ca si desert ciocolata cu un continut mare de cacao.
Depresia de iarna
Oamenii au tendinta de a fi mai depresivi iarna, iar aceasta duce la un consum mai mare de alcool si cafea, ambele fiind cauze de hipertensiune.
Depresia de iarna se datoreaza faptului ca temperaturile scazute cresc presiunea arteriala, iar absenta luminii, datorata zilelor mai scurte si mai innorate, stimuleaza melatonina (hormonul somnului). Astfel, organismul functioneaza mai lent si ne induce o stare de somnolenta, intrucat corpul este programat sa doarma atunci cand este intuneric.
Sfat: Atunci cand zilele sunt cu soare si temperaturi mai putin scazute, plimbarea este un remediu bun pentru relaxare. A se evita consumul de alcool si cafea.
Medicamentele cu care tratam raceala
Specialistii americani au adaugat pe lista cauzelor de hipertensiune si medicamentele pentru tratarea racelii, de genul antiinflamatoarelor nonsteroidiene, care sunt comercializate fara prescriptie medicala. Acestea, asociate cu alte substante vasoconstrictoare folosite pentru mucoasele nazale, de tipul efedrinei, pot determina cresteri ale tensiunii arteriale.
Sfat: Hipertensivii ar trebui sa stie ca, daca folosesc asemenea substante, trebuie sa manance strict fara sare, sa ia aceste medicamente doar la indicatia medicului si pentru perioade foarte scurte.