Iliada - Odiseea - Eneida repovestite pentru copii - George Andreescu
De la poetul grec Homer ne-au ramas Iliada, povestea cuceririi cetatii Troia, si Odiseea, povestea calatoriei pe care, dupa razboiul troian, Odiseu a facut-o spre casa, in insula Ithaca. De la poetul latin Vergilius avem Eneida, povestea refugiatului troian, Enea, care porneste in cautarea unei noi patrii si care fondeaza un oras nou, cu un destin maret, Roma. Lectura acestor splendide poeme, in forma in care ne-a fost transmisa din Antichitatea greco-romana, este, mai ales pentru copii, o calatorie lunga si anevoioasa din cauza versurilor si a stilului grandios. Nimeni, in afara unui entuziast profesor, publicist si director de tipografie, George Andreescu, nu a mai avut curajul si iscusinta de a de a restrange si de a transforma bogatele epopei antice ale lui Homer si ale lui Vergilius in texte prietenoase cu tinerii cititori. Astfel, orice copil va avea sansa de a-si imbogati cultura generala si de a se pregati pentru intrarea in marea literatura.
„Cele trei mari epopei—desi compuse si scrise cu multe secole inaintea erei noastre, in timpuri si locuri indepartate de tara noastra, prezentand faptele unor oameni care cunosteau un grad de civilizatie cu totul deosebit de acela pe care-l avem noi astazi sub ochi, alte oranduiri sociale si politice—continua sa ne farmece prin arta literara cu care au fost exprimate fapte, idei si sentimente general omenesti, eterne tocmai prin esenta lor umana, valabila atat timp cat vor fi oameni pe acest pamant.“ N.I. Barbu, clasicist roman, in 1984, despre Iliada, Odiseea, Eneida. Repovestite pentru copii
George Andreescu (1903–1972), scriitor si publicist. A fost functionar la Ministerul de Finante si la Ministerul Instructiei Publice, profesor la Galati si la Cahul, directorul unei tipografii. A colaborat la revistele Vremea, Adevarul literar, Rampa si a fost directorul revistei Conferenta. Scrieri: Iliada lui Homer (1934), Odiseea lui Homer (1934), Legenda Romei. Dupa Eneida lui Vergiliu. Pentru tineretul scolar (1935), Noua basme mitologice (1942), Basme romanesti in versuri (1942), Cantarea Nibelungilor. Repovestita tineretului (1943), Eneida lui Vergilius. Repovestita tineretului (1944), Alcesta si Admet. Poveste antica (1945).